Σπανακοτυρόπιτα!
θα χρειαστουμε για τα φύλλα:
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
- 1 κουταλιά ξύδι
- λίγο αλάτι
- χλιαρό νερό όσο πάρει
- 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μαιντανό
- αν έχετε λιγο μάραθο
- 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
- 3-4 αυγά
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- σουσαμι προαιρετικά
1) Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι το μαιντανό και τον άνηθο τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
2)Φτιάχνουμε την ζύμη για το
φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το ξύδι.Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό χλιαρό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα
ζυμαράκι μαλακό.
3) Το χωρίζουμε σε 4-6 μπαλάκια αναλόγως πόσο λεπτά φύλλα φτιάχνουμε, αλευρώνουμε και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
4) Βάζουμε τα χόρτα σε μια λεκάνη και
ρίχνουμε το αλάτι, τα τρίβουμε ελαφρά και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα
υλικά και ανακατεύουμε.
5) Ανοίγουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε ένα-ένα σε λαδωμένο ταψί λαδώνοντας ενδιάμεσα.) Τρία φύλλα (ή δύο) κάτω, γέμιση στη μέση και άλλα τρία φύλλα από πάνω.
7) Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν απο
το χείλος του ταψιού και τις γυρίζουμε μέσα στο ταψί. Λαδώνουμε καλά την
επιφάνεια, τρυπάμε παντού με μια οδοντογλυφίδα και ραντίζουμε με λίγο
νεράκι.Μπορουμε να βάλουμε απο επάνω σουσάμι.
8) Ψήνουμε στους 200°C πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα.Τότε
βγάζουμε την πίτα και με το πίσω μέρος απο ένα γύρισμα (ταψί
μεγαλύτερο) αναποδογυρίζουμε την πίτα και την τοποθετούμε πάλι στο ταψί
της. Την ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη.Βγάζουμε απο τον φούρνο και κόβουμε όταν κρυώσει λίγο.
Καλή ορεξηηη!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου