Κeik χωρίς αυγά και βούτυρο
θα χρειαστουμε:
- 1 φλυτζανι ζάχαρη
- 3/4 του φλυτζανιου καλαμποκέλαιο
- 1 + ½ κουταλάκι της σούπας ξίδι
- 1 + ½ κουταλάκι της σούπας κονιάκ
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2/3 φλυτζανι χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκου σόδα
- 1 φλυτζανι νερό
- 1/2 φλυτζανι κακάο
- 3 φλυτζανια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλάκι του γλυκου μπέικιν πάουντερ
- 250 γραμμαρια κουβερτούρα Εκτέλεση:Σε μπωλ βάζουμε ζάχαρη, λάδι, ξύδι, κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή, αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπωλ με τα υλικά. Προσθέτουμε σιγα σιγα το νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν κουράζουμε πολυ το μείγμα μας. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια ή σε μία άλλη μακρόστενη φόρμα.
Ψήνουμε στον αέρα στους 150ο – 160ο c για 20’ τα μικρά φορμάκια και 30’ τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10’, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου