Mπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα
Υλικά για ένα ταψι:
1 πακέτο φύλλα κρούστας (να δειτε στη συσκευασια να έχει αρκετα φύλλα)
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα πλήρες
1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος με μειωμένα λιπαρά
150 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά μεγάλα
Για την επικάλυψη:
Ζάχαρη άχνη και κανέλα
εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 50 γρ. από το βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε
το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μίγμα σε
σιγανή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις ζεσταθεί
προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε για 6-7 λεπτά έτσι ώστε
να μην προλάβει να σκουρήνει αλλά να πάρει τη γεύση του καβουρδισμένου.
Προσθέτουμε το γάλα
σταδιακά στην κατσαρόλα με το καβουρδισμένο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας
γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα για να μην σβολιάσει η
κρέμα.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και
αφήνουμε την κρέμα να βράσει, ανακατεύοντάς τη συνεχώς για να μην
κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την ηλεκτρική εστία και την αφήνουμε να κρυώσει για 10-12 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ,
χτυπάμε τα αυγά και μόλις η κρέμα κρυώσει τα προσθέτουμε σ' αυτήν
ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα για να επιτύχουμε ένα ομοιογενές
μίγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Λιώνουμε τα υπόλοιπα 200
γρ. βουτύρου στο φούρνο μικροκυμμάτων ή σε μια κατσαρολίτσα στην
κουζίνα και αφήνουμε στην άκρη το λιωμένο βούτυρο για να κρυώσει μέχρι
να ετοιμάσουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
Το βουτυρώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα 9-10 φύλλα ή γενικότερα τα μισά φύλλα απ' όσα έχει η συσκευασία.
Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπά φύλλα που τα βουτυρώνουμε και πάλι, ένα προς ένα.
Διπλώνουμε την πίτα γύρω γύρω, κάνοντας τον "κόθρο" και βουτυρώνουμε την επιφάνειά της.Την μπουγάτσα δεν την χαράζουμε για να μην ξεχειλίσει η κρέμα.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει μια χρυσόξανθη επιφάνεια.
Την βγάζουμε από το
φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 7-8 λεπτά και μετά την κόβουμε και
την σερβίρουμε χλιαρή, πασπαλίζοντάς την με άχνη και κανέλα.
Διατηρείται στο ψυγείο
και όταν πρόκειται να την σερβίρουμε τη ζεσταίνουμε ελάχιστα στο φούρνο
μικροκυμμάτων και μετά την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου