Μηλόπιτα νηστίσιμη
θα χρειαστουμε για τη ζύμη:
- 240 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 240 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 65 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι ή μήλο
- 240 γραμμάρια νερό χλιαρό
- 8-10 μέτρια μήλα κομμένα σε κυβάκια
- 2 κ.σ στέβια (υπολογίσουμε για 1/2 φλ. ζάχαρη τη σωστή δοσολογία)
- 50 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα
- κανέλα λίγη
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει μία εύπλαστη μαλακή ζύμη. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα του κάδου.
- Έπειτα αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και την κόβουμε στη μέση.
- Τυλίγουμε το μισό κομμάτι ζύμης σε πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε 1 ώρα στην κατάψυξη. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή φόρμα 26 εκ. και τοποθετούμε την άλλη μισή ζύμη στη βάση της φόρμας και την απλώνουμε με τα χέρια μας για να δημιουργήσουμε τοιχώματα στη τάρτα.
- Βάζουμε τα υλικά της γέμισης (κομμένα μήλα, υποκατάστατο ζάχαρης και κανέλα) σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα μήλα. Τοποθετούμε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη στη φόρμα.
- Όταν είναι και η υπόλοιπη ζύμη έτοιμη την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και την πασπαλίζουμε από πάνω μέχρι να καλυφθεί η γέμιση.
- Ψήνουμε τη μηλόπιτα στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου